monogoneiselpidazohs.blogspot.gr

monogoneiselpidazohs.blogspot.gr

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Μουσακάς με μανιτάρια για χορτοφάγους


  


Μουσακάς με μανιτάρια για χορτοφάγους

Μια ιδιαίτερη συνταγή για ένα εξαιρετικό, πεντανόστιμο και αγαπημένο πιάτο. Μουσακάς με σάλτσα μανιταριών για χορτοφάγους. 


Υλικά συνταγής

  • Για τις μελιτζάνες:
  • 6 μεγάλες μελιτζάνες
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα μανιταριών:
  • 650 γρ. φρέσκια μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • αλάτι πιπέρι
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό [προαιρετικά]
  • Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
  • 880 ml γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκους αυγών 
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα + 2-3 κ.σ. επιπλέον για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις μελιτζάνες: Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε φέτες 1 εκ. περίπου. Τι αλατίζετε καλά και από τις δύο πλευρές και τις αφήνετε για 1/2 ώρα σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν” και να ξεπικρίσουν. Μετά τις ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό και τις στύβετε με τα χέρια σας για να φύγει το υπερβολικό νερό.
  2. Τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τις αλατίζετε ελαφρώς. Τις τηγανίζετε σε σπορέλαιο και τις τοποθετείστε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά τις αλείφετε με ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές και τις ψήνετε για 15 λ, σε προθερμασμένο τους 200 βαθμούς, φούρνο.
  3. Για τη σάλτσα μανιταριών: Ζεσταίνετε σε τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και τα κρεμμύδια.  
  4. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ,  προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Μόλις έλθει σε βρασμό, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 15 λ μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Για τη μπεσαμέλ: Σε κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί με το βούτυρο. Προσθέτετε το γάλα σε σταθερή ροή συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια λεία πηχτή κρέμα. Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μη κάνει κρούστα.
  6. Μόλις μισοκρυώσει προσθέτετε τους κρόκους αυγών ανακατεύοντας ζωηρά να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο το τριμμένο τυρί και αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. 
  7. Για τη συναρμολόγηση: Βουτυρώνετε ένα ταψί 20 Χ 30 εκ. και το πασπαλίζετε στη βάση και τα τοιχώματα με λίγη τριμμένη φρυγανιά [για να απορροφήσει τα επιπλέον υγρά]. Στρώνετε τις μισές μελιτζάνες στη βάση, ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα μανιταριών και από πάνω στρώνετε άλλη μια στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  8. Σκεπάζετε με τη μπεσαμέλ, τη στρώνετε καλά με σπάτουλα ή μαρίζ και πασπαλίζετε με το επιπλέον τυρί και [προαιρετικά] με λίγο ακόμα μοσχοκάρυδο. Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30-35 λ μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε να “σταθεί” και μισοκρυώσει για 10 λ περίπου, κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε. 

  9. ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου